fbpx

Jesienne brownie dyniowo-jaglane

DSC_3977

Jesienne brownie dyniowo-jaglane

Najlepszy sposób na chłodne i niskoenergetyczne jesienne dni? Oczywiście kawka + ciacho – koniecznie w wersji rozgrzewająco piernikowej! Kofeinka, trochę zdrowych węglowodanów i moc korzennych przypraw skutecznie przegoni wszelkiego lenia, zmarźlucha i marudę ?

W ramach korzystania z uroków jesieni (na szczęście jakieś są!) ciasto zrobiłam z dyni, dzięki czemu jest bardzo wilgotne i złapało fajny posmak. Uwielbiam dynię hokkaido, bo nie trzeba jej obierać (tak – w kuchni jestem leniem), wystarczy umyć, pokroić ją na pół i wrzucić do piekarnika na 180-200 stopni. Jak się upiecze, wyjmuję pestki, kroję na kawałki i dodaję do czego mi się nawinie.

Warto korzystać z dyniowego sezonu, bo po pierwsze jest to super uniwersalne warzywo nadające się do wszystkiego, a po drugie zawiera m.in.:

  • mnóstwo beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem, a więc pomaga chronić nasz organizm przed wolnymi rodnikami
  • cynk, który jest składnikiem kluczowych enzymów, zapewniających równowagę w naszym organiźmie
  • witaminę C, która również jako przeciwutleniacz pomaga walczyć z wolnymi rodnikami, bakteriami i wirusami, dodatkowo też stymuluje komórki układu odpornościowego
  • dużo wody i błonnika, a mało kalorii 🙂

SKŁADNIKI NA FORMĘ OK 26 CM

  • 500g upieczonej dyni
  • 120g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 opakowania serka Skyr (ale bez pewnie też będzie dobre;))
  • 120g ksylitolu lub daktyli
  • 60g oleju kokosowego
  • 6 jajek
  • ½ szklanki kakao
  • 1 szklanka mąki kokosowej (dlaczego kokosowa – poczytaj tutaj :))
  • Czubata łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Opcjonalnie jabłko na wierzch

PRZYGOTOWANIE

  1. Do ciasta użyłam upieczonej dyni, zblendowanej na gładkie puree. Do tego puree dodałam serki Skyr i dokładnie wymieszałam.
  2. Całą resztę składników wrzuciłam do blendera i zblendowałam na idealnie gładką masę – osobiście nie znoszę czuć kaszy jaglanej w cieście, więc zawsze cisnę ją mocno na najwyższych obrotach, żeby na pewno się dobrze porozbijała i nie było kaszowych grudek 🙂
  3. Gładką masę dodałam do dyni i jogurtu, dokładnie wymieszałam i wylałam do tortownicy, wysmarowanej olejem kokosowym.
  4. Na górze ciasta ułożyłam plasterki jabłka posypane cynamonem.
  5. Ciasto piekłam ok 1,5 godziny w 200 stopniach. Wyszło bardzo delikatne, wilgotne jak brownie, ale z mocnym posmakiem piernika 🙂

SMACZNEGO 🙂

Hela

Odwiedź mnie na instagramie
Hela Ignatowska
Hela Ignatowska

Hej, fajnie, że tu wpadłaś! Jeśli jeszcze się nie znamy, to jestem Hela Ignatowska i pomagam mamom i przyszłym mamom być w dobrej formie i cieszyć się zdrowiem poprzez świadomy ruch, którego uczę w moich programach treningowych.

Czytaj dalej
Dla mam

Odzyskaj sprawne ciało bez długich treningów

Pobierz bezpłatnie praktyczny planer „Powrót do formy krok po kroku”. Dowiedz się od czego zacząć ćwiczenia po ciąży i przekonaj się, jak być w świetnej formie będąc mamą na full etat.

.
Dla kobiet w ciąży

Przejdź ciążę lekko i sprawnie!

Pobierz bezpłatny poradnik SPRAWNE CIAŁO W CIĄŻY i dowiedz się, jak bezpiecznie ćwiczyć w ciąży! Dodatkowo, co 2 tygodnie otrzymasz ode mnie wskazówki związane z ruchem w ciąży, by pomóc Ci wejść gładko w macierzyństwo.

.