Dzisiaj z serii inspiracje kulinarne kolejny turbo szybki chłodnik, tym razem w wersji z ogórków z dużą ilością koperku! W końcu mamy lato, trzeba korzystać, a nie siedzieć w kuchni 🙂 Ta zupka przypasuje na pewno przyszłym mamom, bo jest bardzo lekka, więc nawet jeśli macie odrzut od intensywnych zapachów, to powinna się sprawdzić. No i będzie też wspaniałym pomysłem na… kaca! Dlaczego? Bo dzięki kefirowi i ogórkom wspaniale gasi pragnienie, a całość jest na tyle lekka, że na bank się przyjmie 😀 Ja uwielbiam ten chłodniczek za to, że robi się tak banalnie i szybko, a zresztą sami zobaczcie:
SKŁADNIKI
- 6-7 ogórków gruntowych
- pęczek rzodkiewek
- 1 l kefiru
- duży pęczek koperku
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 ząbek czosnku
- świeża mięta
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, zioła – do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie warzywka umyłam, obrałam awokado i czosnek (ogórków nie obierałam!), pokroiłam. Jeden ogórek i trzy rzodkiewki pokroiłam na plasterki i zostawiłam na potem do dodania do zupy.
- Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera (łącznie z miętą – dałam kilka gałązek oraz całym koperkiem) – zblendowałam krótko na wysokiej mocy.
- Doprawiłam jeszcze odrobinę mocniej pieprzem do smaku, dodałam pozostawiony ogórek i rzodkiewki 🙂 I gotowe!
Lubisz takie ekspresowe chłodniki? Jeśli tak, to koniecznie zajrzyj do przepisu na chłodnik pomidorowo – paprykowy z serem feta! Palce lizać!
To tyle na dziś!
Dobrego dnia,