fbpx

Czekoladowe ciasto z… buraków!

burak2

Jak na rasowego anemika przystało, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Ale ciasto z buraków?! Czy to już nie przegięcie? Sprawdź sama!

U mnie królem są zapiekane buraczane chipsy z dodatkiem koziego sera, ale generalnie – zjem buraka zawsze i wszędzie – obróbka termiczna nie ma znaczenia. Natomiast ciasto z buraków wydawało mi się jednak przesadą…

Kiedy jeszcze zajadałam się bezami, białymi michałkami i drożdżówkami z kruszonką, usłyszałam o nim od koleżanki w historii pt „najgorsze ciasto jakie upiekłam”. Wtedy co prawda pomysł i tak wydawał mi się totalnie idiotyczny, ale opinia o najgorszym cieście przetrwała te cukrowe czasy i siedziała w mojej głowie aż do niedawna 🙂

Wszystko się zmieniło, kiedy w lodówce miałam jak zawsze od groma buraków, a poza nimi niewiele ciekawych rzeczy. A więc trochę z desperacji, trochę z lenistwa – stwierdziłam, że zrobię ciasto – trudno, najwyżej będzie niedobre, ale grunt, że słodkie i czekoladowe 🙂 Jakie wyszło? Takie, że po kilku dniach zrobiłam drugie! I teraz mogę wsuwać buraki na śniadanie, obiad i kolację 🙂

ciasto z buraków

SKŁADNIKI NA FORMĘ OK 26 CM

  • 1/2 kg obranych i ugotowanych buraków
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej (myślę, że może być jeden rodzaj – ja akurat miałam dwie i nie mogłam się zdecydować)
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego
  • 4 jajka
  • 2 banany + 1/2 szklanki ksylitolu (lub cokolwiek innego do posłodzenia)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (może być bez – będzie wtedy bardziej jak brownie)
  • dodatki do posypania na wierzch – u mnie orzeszki ziemne i cynamon

PRZYGOTOWANIE

ciasto z buraków - przygotowanie
  1. Buraki i banany pokrój na kawałki, wrzuć do blendera.
  2. Dodaj całą resztę i zblenduj dokładnie na gładką masę.
  3. Przełóż do formy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia i myślę, że to był dobry pomysł). Na wierzch dodaj ulubione dodatki albo po upieczeniu polej polewą, jeśli wolisz. Ja posypałam orzeszkami ziemnymi i cynamonem.
  4. Piecz godzinę (lub krócej, jeśli orzeszki na górze już będą mocno rumiane) w 200 stopniach.
  5. Daj mu chwilę – od razu po wyjęciu jest jeszcze totalnie rozlazłe. A potem SMACZNEGO!

Daj koniecznie znać, czy smakowało! A jeśli szukasz innych pomysłów na niebanalne fit słodycze to polecam dyniowo-jaglane brownie i strączkowe budynie!

Hela

Helena Ignatowska trenerka personalna dla kobiet Gdynia

Cieszę się, że odwiedzasz mojego bloga - mam nadzieję, że ten tekst pomógł Ci w aktywnym życiu!

Nazywam się Hela Ignatowska i jestem trenerką kobiet. Pomogę Ci zbudować sprawne ciało, dające radość i swobodę życia, dzięki mojej metodzie łączącej trening medyczny, funkcjonalny i Low Pressure Fitness. Nawet jeśli jesteś w ostatnim trymestrze ciąży, tuż po porodzie, zmagasz się z rozejściem mięśni brzucha czy nietrzymaniem moczu.

Wierzę w to, że każda kobieta, niezależnie od etapu życia, może czuć się w swoim ciele lekko, sprawnie i pewnie siebie. Może robić, to co kocha, cieszyć się aktywnym życiem i odważnie spełniać marzenia!

Sprawdź, jak mogę pomóc Ci z łatwością osiągnąć to, co wcześniej wydawało się trudne:

Dla mam

Pobierz bezpłatnie praktyczny planer „Powrót do formy krok po kroku”. Dowiedz się od czego zacząć ćwiczenia po ciąży i przekonaj się, jak być w świetnej formie będąc mamą na full etat.

.
Dla kobiet w ciąży

Pobierz bezpłatny poradnik SPRAWNE CIAŁO W CIĄŻY i proste, całkowicie bezpieczne ćwiczenie dla Twoich zdrowych pleców w ciąży.

.