fbpx

Czekoladowe ciasto z… buraków!

burak2

Jak na rasowego anemika przystało, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Królem są zapiekane buraczane chipsy z dodatkiem koziego sera, ale żeby nie było – nie pogardzę też tradycyjną polską formą buraczków do kotleta 🙂 Jednym słowem – zjem buraka zawsze i wszędzie – obróbka termiczna nie ma znaczenia. Natomiast do ciasta z buraka podchodziłam sceptycznie – kiedy jeszcze zajadałam się bezami, białymi michałkami i drożdżówkami z kruszonką, usłyszałam o nim od koleżanki w historii pt „najgorsze ciasto jakie upiekłam”. Wtedy co prawda pomysł i tak wydawał mi się totalnie idiotyczny, ale opinia o najgorszym cieście przetrwała te cukrowe czasy i siedziała w mojej głowie aż do niedawna 🙂

Wszystko się zmieniło, kiedy w lodówce miałam jak zawsze od groma buraków, a poza nimi niewiele ciekawych rzeczy. A więc trochę z desperacji, trochę z lenistwa – stwierdziłam, że zrobię ciasto – trudno, najwyżej będzie niedobre, ale grunt, że słodkie i czekoladowe 🙂 Jakie wyszło? Takie, że po kilku dniach zrobiłam drugie! I teraz mogę wsuwać buraki na śniadanie, obiad i kolację 🙂

SKŁADNIKI NA FORMĘ OK 26 CM

  • 1/2 kg obranych i ugotowanych buraków
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej (myślę, że może być jeden rodzaj – ja akurat miałam dwie i nie mogłam się zdecydować)
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego
  • 4 jajka
  • 2 banany + 1/2 szklanki ksylitolu (lub cokolwiek innego do posłodzenia)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (może być bez – będzie wtedy bardziej jak brownie)
  • dodatki do posypania na wierzch – u mnie orzeszki ziemne i cynamon

PRZYGOTOWANIE

  1. Buraki i banany pokrój na kawałki, wrzuć do blendera.
  2. Dodaj całą resztę i zblenduj dokładnie na gładką masę.
  3. Przełóż do formy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia i myślę, że to był dobry pomysł). Na wierzch dodaj ulubione dodatki albo po upieczeniu polej polewą, jeśli wolisz. Ja posypałam orzeszkami ziemnymi i cynamonem.
  4. Piecz godzinę (lub krócej, jeśli orzeszki na górze już będą mocno rumiane) w 200 stopniach.
  5. Daj mu chwilę – od razu po wyjęciu jest jeszcze totalnie rozlazłe. A potem SMACZNEGO!

Dajcie koniecznie znać, czy smakowało! A jeśli szukacie innych pomysłów na niebanalne fit słodycze to polecam dyniowo-jaglane brownie i strączkowe budynie!

Hela

Odwiedź mnie na instagramie
Hela Ignatowska
Hela Ignatowska

Hej, fajnie, że tu wpadłaś! Jeśli jeszcze się nie znamy, to jestem Hela Ignatowska i pomagam mamom i przyszłym mamom być w dobrej formie i cieszyć się zdrowiem poprzez świadomy ruch, którego uczę w moich programach treningowych.

Czytaj dalej
Dla mam

Odzyskaj sprawne ciało bez długich treningów

Pobierz bezpłatnie praktyczny planer „Powrót do formy krok po kroku”. Dowiedz się od czego zacząć ćwiczenia po ciąży i przekonaj się, jak być w świetnej formie będąc mamą na full etat.

.
Dla kobiet w ciąży

Przejdź ciążę lekko i sprawnie!

Pobierz bezpłatny poradnik SPRAWNE CIAŁO W CIĄŻY i dowiedz się, jak bezpiecznie ćwiczyć w ciąży! Dodatkowo, co 2 tygodnie otrzymasz ode mnie wskazówki związane z ruchem w ciąży, by pomóc Ci wejść gładko w macierzyństwo.

.