Crumble, czyli owoce pod kruszonką kojarzą mi się z późnym latem, kiedy moja mama kupowała słodkie węgierki na kilogramy i robiła z nich powidła i ciasta w ilościach jak dla wojska, a nie 4-osobowej rodziny 🙂 Crumble było takim hitem, że nie mieliśmy żadnego problemu z uporaniem się z tą wojskową ilością – już sam aromat zapiekanych owoców pod maślaną kruszonką powodował, że rzucaliśmy się jak szaleni na gorące crumble świeżo wyjęte z piekarnika.
Postanowiłam więc wykorzystać końcówkę sezonu na rabarbar i wiśnie i zrobić crumble w nieco zdrowszej wersji w formie ciasta, żeby można było chapnąć kawałek do pracy 🙂 Przepis oczywiście jest banalnie prosty, tradycyjnie bez mąki i cukru, ale, uwaga! – jest tu nieco masła (jedyne pół kostki 🙈 ), więc nie mogę go nazwać fit… Dla mnie osobiście kruszonka musi mieć mocno maślany smak, ale myślę, że możecie zamienić masło na olej kokosowy i spróbować zmniejszyć jego ilość. Jeśli zrobicie – koniecznie podzielcie się w komentarzach!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki musu z rabarbaru i wiśni (rabarbar kroimy w kostkę, wiśnie drylujemy, dusimy do miękkości w rondleku, słodzimy do przebicia kwaśności)
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
- 1/2 kostki masła
PRZYGOTOWANIE
- Mieszamy mąkę, płatki owsiane i ksylitol, dodajemy masło i siekamy. Palcami wyrabiamy na kruszonkę.
- Formę do tarty smarujemy cienko masłem. Połową ciasta wylepiamy spód.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 200°C około 15 minut.
- Na podpieczony spód wykładamy mus z owoców.
- Na mus wysypujemy resztę kruszonki, rozdrabniając ją w palcach.
- Wkładamy z powrotem do piekarnika na 20-25 minut (aż kruszonka mocno się zarumieni i będzie chrupiąca).
- Czekamy cierpliwie, aż ostygnie i zajadamy sie!
Lubisz niebanalne pomysły tarty? To koniecznie zajrzyj do przepisu na limonkową tartę z brązowego ryżu!
To tyle na dziś!
Dobrego dnia,